20 - In het tumult van Nepal - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van frankbaltus - WaarBenJij.nu 20 - In het tumult van Nepal - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van frankbaltus - WaarBenJij.nu

20 - In het tumult van Nepal

Door: Frank

Blijf op de hoogte en volg

29 Januari 2009 | Nepal, Kathmandu

Arriveren in Nepal voelt als aankomen in een on-21ste-eeuws land. Katmandu airport is het enige internationale vliegveld en er gebeurt bijna niets. Er was geen stroom voor de bagageband, er waren nauwelijks mensen of vliegtuigen en er moest een visum gekocht worden maar dat kon niet met de roepies van Nepal of buurland India. Gelukkig had ik nog de scriptieprijs van de Hogeschool Amsterdam op zak en met deze bonus van het afstuderen (150 euro cash) had ik ruim voldoende om het visum te kopen en mocht ik verder. Iedereen is boos op de maoisten die een duurzaam incompetente poging doen om het land te regeren, de geroosterde stroomstoringen nemen inmiddels bijna de hele dag in beslag, dagelijks leven is daardoor drama. Maar de mensen zijn vriendelijk, de nepalees is zoveel toegankijker en benaderbaarder dan de indier dat het telkens weer een verademing is.

De reis was soepel, de ambassador taxi gleed door de nacht. Hoewel, de chauffeur had zijn vrouw mee en vocht onderweg een echtelijke ruzie uit, ik moest hem herhaaldelijk aan de weg en de tegenliggers herinneren, ik was blij dat we heelhuids op het treinstation aankwamen. Dat station was weer vintage India, de perons lagen vol met slapende mensen, langs de randen rende rattenfamileis en via het dak kwam een bende rovende apen langs die het perron zo terroriseerden dat we twee keer moesten verhuizen met al onze bagage. Treinen, vliegen en weer een taxi in Katmandu ging verder allemaal vrij soepel, we zijn beide 'old hands' hier en zijn wel een en ander gewend.

Vanochtend hadden we beide zware diarrhee na de curry van gisteravond, brrr. En C. had allemaal regeldingen vandaag met perikelen rondom visa en reisverzekering, veel vervelend gedoe, en omslachtig. Ik ben op onderzoek uitgegaan voor de Langtang trekking en heb een plan! Hopelijk gaat het ook lukken...

En morgenochtend verhuizen we terug naar Kopan voor de 10-daagse Vipassana. Een vertrouwd weerzien, wel heel anders om nu als geliefden 10 dagen samen stil te zijn maar goed dat halen we daarna wel weer in. Vipassana is een intense ervaring van zelfconfrontatie en hopelijk ook inzicht, hetgeen de letterlijke betekenis van het woord en de techniek is. Een bescheiden uittreksel van mijn Vipassana dagboek verschijnt hier tzt.

Geniet van het op het nieuw aanvriezende ijs en tot over een dag of 12, ergens tussen Vipassana en LangTang...